Zdrowa żywność – dlaczego warto?

Zdrowe odżywianie popularyzowane jest w wielu mediach, toteż coraz więcej osób postanawia zmienić swoje codzienne nawyki. Naprzeciw tym trendom wychodzą sklepy ze zdrową i ekologiczną żywnością, które oferują szeroki asortyment, dostosowany do potrzeb wymagających klientów. Wartościowe pod względem odżywczym produkty można zakupić zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i w marketach online – wystarczy tylko dokładnie zapoznać się z ofertami.

Dlaczego warto zdecydować się na naturalne produkty żywnościowe?

Artykuły spożywcze, które bazują na naturalnych składnikach to prawdziwa bomba witaminowa dla organizmu. Posiłki skomponowane w taki sposób wpierają funkcjonowanie organizmu w różnych jego obszarach. Można dobrać takie produkty, które są polecane na wzmocnienie odporności lub usprawnienie układu trawiennego. Niektóre artykuły żywnościowe mają także korzystne działanie na układ nerwowy i krążenie. W zależności od stylu życia, wieku i ewentualnych dolegliwości zdrowotnych można dobrać najbardziej optymalne produkty – zawierające przydatne witaminy oraz minerały. Co więcej, wysokiej jakości produkty spożywcze pozbawione są syntetycznych dodatków, np. konserwantów czy barwników.

Jakie produkty warto włączyć do codziennej diety?

W codziennym menu bardzo dużą rolę odgrywają warzywa i owoce. Wysoka zawartość witamin i substancji mineralnych działa przeciwzapalnie, wpływa na dobrą kondycję skóry i stawów. Owoce i warzywa zazwyczaj zawierają dużą ilość witaminy C, która ma swój niemały udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu autoimmunologicznego. Warto tutaj wymienić brokuły, jarmuż, dynię oraz szpinak. Wśród owoców na uwagę zasługuje awokado, ananas, jagody, jabłka oraz kiwi. Odżywcze warzywa i owoce znakomicie sprawdzają się zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację. Szczególne miejsce w zdrowej diecie zajmują kiszonki. Kiszona kapusta i kiszone ogórki to naturalne probiotyki. Kiszonki są bardzo dobrym źródłem kwasu mlekowego, który pełni ważną rolę w funkcjonowaniu jelit, wzmacnia także system obronny organizmu. Kiszone warzywa dostarczają mnóstwo witamin z grupy B, które ułatwiają trawienie białek, tłuszczy i węglowodanów. Kiszonki zawierają również sporo innych witamin: A, E, i K, a także magnezu i wapnia. Takie produkty polecane są szczególnie jesienią i zimą, ponieważ doskonale wzmacniają odporność, a na dodatek urozmaicają wiele przygotowywanych codziennie dań. Kiszone warzywa posiadają też sporo błonnika, a to sprzyja różnego rodzaju kuracjom odchudzającym.

Ogórki kiszone małosolne wiadro,
Ogórki kiszone małosolne wiadro, źródło: http://slonecznepole.com.pl/kategoria/ogorki-kiszone/

Dodaj komentarz