Żywność ekologiczna – czy warto kupować?

Ostatnio bardzo popularna staje się żywność ekologiczna. Czy warto kupować produkty oznaczone certyfikatem rolnictwa ekologicznego?

Zdrowe produkty a ceny

Zakup odpowiednich artykułów żywnościowych to dylemat przed którym staje wiele rodzin. Chcemy, aby nasze rodziny zdrowo się odżywiały, dlatego staramy się kupować produkty dobrej jakości. Z drugiej strony ograniczają nas często środki finansowe. Ceny żywności są naprawdę wysokie i często musimy po prostu wybierać: zdrowo czy oszczędnie. Przykre, że musimy wybierać między tymi wartościami, bo każdy zasługuje na dostęp zarówno do tanich, jak i zdrowych produktów. Niestety rzeczywistość jest nieubłagana.

Tanie = niezdrowe

Wiele firm produkuje żywność masowo. Stosują zasadę, że liczy się ilość przy jak najniższym koszcie produkcji, jednak takie podejście negatywnie odbija się na jakości. Stosowane są środki chemiczne do produkcji upraw lub uprawiane są rośliny modyfikowane genetycznie. Tak wyprodukowane pomidory, ogórki czy pieczarki mają atrakcyjną cenę, jednak ze zdrową żywnością ma to nie wiele wspólnego.

Certyfikowana żywność ekologiczna

Dlatego od jakiegoś czasu intensywnie rozwija się rynek żywności ekologicznej. W Polsce pojawia się sporo gospodarstw zajmujących się naturalną uprawą warzyw, owoców itd. Tego typu produkty możemy rozpoznać po znaczku na opakowaniu: na zielonym tle białe gwiazdki tworzące listek. Jest to certyfikat europejski, co oznacza, że dany produkt spełnia normy unijne, a etap produkcji podlega ścisłej kontroli. Taka produkcja często nie musi być droższa, ponieważ rolnicy mogą stosować naturalne sposoby nawożenia i uprawy, których koszty nie są tak wysokie. Jednak naturalna uprawa na dużą skalę to spore przedsięwzięcie, ryzykowne i odpowiedzialne. A dodając do tego spory popyt to rozumiemy dlaczego ceny takich produktów są dużo wyższe.

Zdjęcie: Staropolska Galeria Smaku

Przykładem różnicy między ekologicznymi a nie ekologicznymi produktami niech będą suszone morele. Te suszone chemicznie mają piękny pomarańczowy kolor, jednak to koniec ich zalet. Morele suszone naturalnie mają ciemną barwę wpadającą w brąz. Z wyglądu są mało atrakcyjne, jednak są bogate w składniki odżywcze ponieważ nie zawierają chemii. Trzeba tylko przyznać, że kosztują kilka razy więcej niż ich chemiczne odpowiedniki.

Jeśli nie mamy takiej możliwości, aby kupować jedynie żywność certyfikowaną, to warto przynajmniej niektóre produkty. Będzie to urozmaicenie w diecie naszej rodziny i pewność, że jemy zdrową żywność. Takie produkty znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością lub w supermarketach, w alejkach z bio produktami.

Naturalne produkty z pobliskiego targu

Jednak najlepsza naturalna żywność dostępna jest na targowiskach, a sprzedają ja starsze panie, które same posadziły trochę marchewki, pietruszki czy kalarepy, a teraz to sprzedają, aby dorobić do emerytury. Czereśnie, wiśnie, czy mleko lub śmietana od takich sprzedawczyń to prawdziwy rarytas. Czasem warto wstać wcześnie rano i pójść na zakupy na targ może uda nam się zdobyć takie naturalne warzywa i owoce.

Podsumowując: ekologiczna żywność to produkty przy których produkcji nie używa się chemicznych substancji. Miło mieć świadomość, że je się takie produkty, a tym bardziej że są one zdrowe dla naszego organizmu.

Dodaj komentarz